Cultuur Innovatiefonds Provincie Utrecht

Eerste toekenningen voor innovatie binnen de cultuursector in de provincie Utrecht

Vier fondsen en drie overheden bundelden vanaf deze zomer hun krachten in het nieuwe Cultuur Innovatiefonds Provincie Utrecht. Het fonds biedt financiering aan culturele en creatieve organisaties voor het onderzoeken, ontwerpen en uitvoeren van een innovatief idee. Prins Bernhard Cultuurfonds, K.F. Hein Fonds, Elise Mathilde Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds, provincie Utrecht, gemeente Utrecht en gemeente Amersfoort stellen in totaal een half miljoen euro beschikbaar.  

 

Eerste toekenningen voor innovatie binnen de cultuursector in provincie Utrecht

In turbulente tijden is ruimte voor experiment en innovatie essentieel. Zo ontstaan kansen uit crises, aldus de initiatiefnemers. Deze zomer daagde dit nieuwe fonds Utrechtse culturele en creatieve organisaties uit om met vernieuwende ideeën te komen. Plannen die de eigen organisatie én de sector toekomstbestendig maken. Een totaal budget van 255 duizend euro is toegekend voor de uitvoering van 9 innovatieve plannen. 

Toekenningen zijn gedaan aan de volgende organisaties; De Helling, Het Filiaal Theatermakers, Podium Kosmik, Stichting Babastiki, Stichting Freaky Dancing, Stichting Niet Normaal, Studio Dries Verhoeven, Studio Figur en TivoliVredenburg.

Gedeputeerde Rob van Muilekom: ”We zijn blij met de kwaliteit van de plannen en trots op de regionale samenwerking: overheden, fondsen en de cultuursector slaan de handen ineen. Ook de gekozen werkwijze is vernieuwend en inspirerend. Naast vernieuwing in de culturele sector brengt dit fonds ook energie in de samenwerking tussen de publieke en private partijen. De noden in de cultuursector zijn groot en we stimuleren graag innovatie om de sector wendbaar en weerbaar te maken.”Het fonds ontving maar liefst 75 aanvragen in de vorm van een videopitch. Hieruit werden dertien aanvragers geselecteerd om hun plan, met begeleiding, verder uit te werken. Onder leiding van voorzitter Pim van den Berg beoordeelde de achtkoppige Innovatiecommissie de uitgewerkte plannen onder andere op mate van innovatie, samenwerking en deelbaarheid binnen de sector.

Hans van der Pas, bestuurslid van het Prins Bernhard Cultuurfonds Utrecht: “We zien dat de belangstelling voor het innovatiefonds overweldigend is. Dat bevestigt voor ons dat het fonds in een duidelijke behoefte voorziet. Mooi om te zien dat we juist in deze moeilijke tijden het culturele veld kunnen helpen weer naar de toekomst te kijken.”In 2021 zal een tweede aanvraagronde plaatsvinden, de deadline hiervoor is 1 februari 2021.

Meer informatie staat op www.cultuurinnovatiefonds.nl 

 

 

 

Ga terug

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.