Robbie Cornelissen ontvangt Fentener van Vlissingen Cultuurprijs 2019

Het bestuur van het Fentener van Vlissingen Fonds heeft met groot genoegen de Fentener van Vlissingen Cultuurprijs 2019 toegekend aan Robbie Cornelissen.

 

 

Deze keer betreft het een prijs in de categorie beeldende kunst. Robbie Cornelissen past als geen ander in deze categorie. Maar tegelijkertijd overstijgt hij deze discipline; hij verbindt de tekenkunst met architectuur, met cinema en meer. Cornelissen is een kunstenaar die de essentie van de tekenkunst op een unieke wijze heeft weten vorm te geven. Concept, intuïtie en proces zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Cornelissen is bovendien een genereuze persoonlijkheid die een bijzondere bijdrage aan het Utrechtse kunstklimaat heeft geleverd en dit, en dat hopen wij van ganser harte, nog lange tijd zal blijven doen.

Robbie Cornelissen is in 1954 in Utrecht geboren.

In 1973 begon hij zijn opleiding als bioloog/ecoloog aan de RU te Utrecht en ging vervolgens naar de Vrije Akademie in Den Haag en de Rietveld Akademie te Amsterdam.


Cornelissen is een veelzijdig kunstenaar. Hij heeft vele solotentoonstellingen op zijn naam staan, waaronder in Parijs, Canada en vele in Nederland. Hij maakt tekeningen en animatiefilms op basis van tekeningen. Zijn loopbaan als kunstenaar nam een belangrijke wending toen hij het tekenen als autonoom medum centraal stelde. In het tekenen zit de sleutel tot de bron van zijn werk. Het ambachtelijke karakter van zijn monumentale tekeningen en animatefilms  valt op.

In de loop van de tijd heeft bij Robbie Cornelissen de handeling van het tekenen een steeds duidelijker conceptuele rol gekregen. Dat werd bijvoorbeeld zichtbaar in de wijze waarop hij assistenten, studenten en soms ook bezoekers liet meewerken aan de realisatie van een tekening.

Het juryrapport werd voorgelezen door Ine Gevers, bestuurslid van het Fentener van Vlissingen Fonds, op de laatste dag van de tentoonstelling THE LINE UP, een door hem gecureerde tentoonstelling in het Centraal Museum Utrecht.

De prijs, uitgereikt op 18 november 2018 door Wethouder Cultuur van de gemeente Utrecht mevrouw Anke Klein, betreft een geldbedrag van vijfentwintigduizend euro en een ets van de Utrechtse kunstenaar Charles Donker.
 

Ga terug

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.