Studio RoosegAarde

Clouds
Studio Roosegaarde presenteert een kunstwerk dat ongrijpbaar en monumentaal is. De brug over de Catharijnesingel zal geflankeerd worden door twee kolommen gevormd door vanaf het water opstijgende rookkringen. De kringen zijn in een grid geplaatst waardoor allerlei verschillende vormen kunnen ontstaan.

Biografie
Het werk van Daan Roosegaarde (Nieuwkoop, 1979) bevindt zich op de scheidslijn van kunst, ruimtelijk ontwerp en technologische innovatie en onderzoekt de veranderlijke relatie tussen mens en technologie. Om deze relatie beter te kunnen onderzoeken richtte hij zijn eigen studio op: Studio Roosegaarde, met ateliers in Waddinxveen en Shanghai.

Door het toepassen en ontwikkelen van nieuwe technologieën construeert hij onder andere wuivende en opgloeiende duinlandschappen en wanden die zich openen als tulpen. Altijd reageert het werk op de aanwezigheid van mensen. Roosegaarde noemt het techno poëzie: een verband tussen artistieke ideologie en technologie. Zijn werk is te zien geweest in Tate Modern, het Nationaal Museum in Tokyo, het Victoria and Albert Museum in Londen en in openbare ruimtes van Rotterdam tot Hong Kong.

De jury over Clouds

Het is de fysieke bijna-afwezigheid van het werk en de sterke associatie met het fantasierijke spel van wolken die de jury erg waardeert. Het werk heeft meer de uitstraling van een gebeurtenis dan van een object. De jury kan zich levendig voorstellen dat een plotselinge ontmoeting met dit efemere werk op een brug met intensief voetgangersverkeer in een stedelijke omgeving een bijzondere sensatie zal zijn. Het is een schijnbaar eenvoudige ingreep, die de voorbijganger een sleutel tot de eigen fantasie biedt: een onalledaagse verrassing tijdens een alledaags forensenbestaan. De vraag is echter of het werkelijk mogelijk is een kolom van rookkringen te maken die ten minste 15 meter kan stijgen voor hij oplost of verwaait. De jury twijfelt er bovendien aan of het efemere werk wel echt zichtbaar zal zijn in een bebouwde omgeving.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.