Cultuurprijs

Sinds 2004 wordt de Fentener van Vlissingen Cultuurprijs toegekend aan kunstenaars die een bijzondere bijdrage leveren aan het Utrechtse culturele leven in de disciplines beeldende kunst, muziek of theater. Het fonds wil met deze prijs een extra impuls geven aan het Utrechtse kunstklimaat.

In 2004 ging de eerste Cultuurprijs naar de Utrechtse beeldhouwer Ruud Kuijer, twee jaar later kreeg theatermaker (regisseur en theatervormgever) Jos Groenier de prijs. In maart 2010 koos het stichtingsbestuur voor de derde maal voor een gezichtsbepalende kunstenaar, de Utrechtse muzikant Daniel Cross. De vierde Fentener van Vlissingen Cultuurprijs werd op zondag 3 februari 2013 uitgereikt aan Theatergroep DOX.

Op 17 april 2016 werd de vijfde Fentener van Vlissingen Cultuurprijs uitgereikt aan Kyteman.  Hij kreeg de prijs voor zijn uitzonderlijke bijdrage aan het muziekleven in de stad Utrecht en ver daarbuiten. Kyteman is tot nu toe de jongste kunstenaar die deze prijs in ontvangst mocht nemen. 

Op 18 novem ber 2018 ontving Robbie Cornelissen de zesde Fentener van Vlissingen Cultuurprijs. Uit het juryrapport: Cornelissen is een kunstenaar die de essentie van de tekenkunst op een unieke wijze heeft weten vorm te geven. Hij is bovendien een genereuze persoonlijkheid die een bijzondere bijdrage aan het Utrechtse kunstklimaat heeft geleverd en dat hopelijk nog jaren zal blijven doen.

Voor de Cultuurprijs kunnen kunstenaars zich niet aanmelden of worden genomineerd. De selectie en uiteindelijk keuze wordt geheel bepaald door het stichtingsbestuur van het Fentener van Vlissingen Fonds.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie.